Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проект на Закон за

...
Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проект на Закон за
Коментари Харесай

Край на плащанията над 5000 лева в брой, връщат 20% ДДС за ресторантите

Министерството на финансите разгласява за публично обсъждане проект на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

Това следва признато протоколно решение на Министерски съвет за сформиране на плана на Закон за държавния бюджет за 2023 година с недостиг от 3 % и обявените от министъра на финансите Росица Велкова приходни ограничения за реализиране на целевия размер на бюджетното салдо.

Вижте целия лист на препоръчаните промени:

Предлагат се ограничения в региона на фискалния надзор на артикули с висок фискален риск, които имат за цел по-ефективна предварителна защита и противопоставяне против данъчните измами и укриването и невнасянето на налози. Въвежда се наложително авансово обявление на данни за транспортите на артикули на територията на Република България на артикули с висок фискален риск, осъществявани с транспортни средства над 3,5 тона.

Предлагат се и промени и допълнения на Закона за ограничение на заплащанията в брой – като мярка за ограничение каузи на сивата стопанска система нормативно регламентираният предел за ограничение на заплащанията в брой в страната се понижава от 10 000 лева на 5 000 лева Предложението е заплащанията на територията на страната да се правят единствено посредством превод или внасяне по платежна сметка, когато са на стойност, равна на или надвишаваща 5000 лева и на стойност под 5000 лева, представляваща част от парична престация по контракт, чиято стойност е равна на или надвишава 5000 лева Мярката ще подтиква настоящото отразяване на паричните потоци посредством първоначални счетоводни документи и ще способства за минимизиране на разплащанията в брой по покупко-продажби сред лицата, участници в стопанския оборот. Предлага се и изплащането на трудовите хонорари в размери над прага от 5 000 лева да се включи в режима на Закона, защото понастоящем изплащането на трудови хонорари е изключено от обсега му.

Предлагат се и ограничения по отношение на изискванията и реда за разплащанията на разпоредителите с бюджет по контракти – въвеждане на режим за известяван на приходните организации за идни заплащания от бюджета към данъчно задължени лица. Плащанията ще са по подписани контракти на стойност над 10 000 лева, както и за предявени на задължените лица изпълнителни листове за над 1000 лева Този режим е законово развиване на постановките на Решение № 592 / 21.08.2018 година на Министерския съвет за изискванията и реда за разплащанията на разпоредители с бюджет по контракти, като се уголемява и кръгът на задължените лица по това решение. Чрез него ще се вкара още един метод за информиране на обществените реализатори за съществуване на финансови средства в данъчно задължени лица. Предлагат се и други промени в разпореждания на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, обусловени от открити в практиката недостатъци и непълноти.

В преходните и заключителни разпореждания на законопроекта се оферират промени и допълнения на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО),  с които от 1 юли 2023 година да се вкара заплащането на солидарна вноска за свръхпечалбите, генерирани в интервала от 1 юли 2023 година до 31 декември 2023 година Мярката е краткотрайна, еднократна и е направена за гарантиране на публичния интерес посредством опазване на макроикономическата и фискална непоклатимост на страната и за преодоляване на инфлацията, подбудена от външни и вътрешни политически и стопански фактори. Тя ще бъде годна за всички лица, които подлежат на облагане с корпоративен налог, както и тези, които се таксуват с различен на корпоративния налог и едноличните търговци и приравнените на тях за данъчни цели лица, които реализират стопанска активност за генерираните от тях свръхпечалби. От обсега ѝ се изключват лицата, които внасят краткотрайна солидарна вноска, която е със сходни характерности като предлаганата солидарна вноска.

За интервала 2020-2022 година страната е предоставила 11,2 милиарда лв. под формата на помощи, обезщетения и понижени данъчни ставки - от тях помощи и обезщетения на бизнеса, свързани с пандемията COVID-19,  енергийната рецесия и военните дейности в Украйна общо в размер на 10,3 милиарда лева, и 908,7 млн. лева загуба за бюджета в резултат на понижени Данък добавена стойност ставки, освобождавания от облагане с данък. Декларираните данъчни облаги от сдруженията и облагаеми приходи от стопанска активност като едноличен търговец доста нарастват за 2021 и 2022 години, като облагите и приходите за 2022 година бележат растеж от към 100% спрямо облагите за 2018 година и 2019 година По данни на Националния статистически институт, разпределените облаги под формата на дивиденти са 21,5 милиарда лева за 2020 година и 22,4 милиарда лева за 2021 година Също по този начин по данни на Национален статистически институт се следи забележителен растеж на наличностите по депозити в банките. Финансовата поддръжка от страна на страната по отношение на зародилите здравна и енергийна рецесия и военните дейности в Украйна е била навременна и задоволителна, като е запазила освен съществуващия бизнес, само че е осигурила условия за неговото развиване и за генериране на облаги.

Предложенията за промени и допълнения на Закона за налог върху приходите на физическите лица целят да се внесе спомагателна изясненост във връзка с данъчното отнасяне на приходите от продажба на виртуални валути, да се вкара приспадане на нормативно избрани разноски при продажба на финансови активи, както и да се разшири обсегът на приходите, за които се дава информация от работодателите и предприятията платци на приходи. Във връзка с  определянето на облагаемия приход от продажба или подмяна на акции, дялове, обезщетителни принадлежности, капиталови бонове и други финансови активи, в това число и виртуални валути, както и от търговия с задгранична валута се предлага да се приспадат 10 на 100 нормативно избрани разноски.

Законопроектът на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс включва промени и допълнения на Закона за налог върху добавената стойност, с които до 30 юни 2023 година се понижава срокът за използване на краткотрайната понижена ставка на налога за доставките на ресторантьорски и кетъринг услуги, за общата туристическа услуга в случаите по член 136 и за услугата за потребление на спортни уреди. С непрекъсната понижена ставка на налога не престават да се таксуват доставките на услуги по настаняване, доставките на книги и периодически печатни творби на физически носители или осъществявана по електронен път и доставките на храни, пелени и хигиенични продукти, подобаващи за бебета или за дребни деца.

С промените и допълненията на Закона за акцизите и данъчните хранилища се предлага течностите за електронни цигари, несъдържащи никотин, и заместителите на тютюна, съдържащи никотин, да се включат в обсега на акцизните артикули и за тях да се ползват разпоредбите за тютюневите произведения. Предложенията включват и анулация на въведените краткосрочни антиинфлационни ограничения за възобновяване на платения данък за електрическа сила, нулевата акцизна ставка върху моторните горива за LPG и за природния газ и нулевата акцизна ставка за създадената електрическа сила от възобновими източници. Основната цел на ограниченията е да се резервира конкурентоспособността и рентабилността на енергоемките браншове, при които разноските за сила съставляват висок дял от индустриалните разноски, както и да се овладеят непрекъснато повишаващите се цени на електрическата енергия и на горивата.

 

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР